9 întrebări la care trebuie să răspunzi înainte să construiești o cabană AFrame
Ce trebuie să știi înainte să te apuci de construirea unei cabane Aframe?
Constructia unei cabane Aframe s-a dovedit a fi evadarea supremă pentru tot mai mulți oameni care iubesc natura și aventura.
Designul, funcționalitatea, farmecul aparte și nu în ultimul rând poziționarea, departe de forfota orașelor, în inima naturii, au contribuit la o popularitate fără precedent a cabanelor AFrame.
Este, am putea spune, cea mai rezonabilă și ideală modalitate de a umple golul în formă de A din viața ta și a te putea bucura fără limite de tot ce are de oferit acest tip de cabană.
1. Care e bugetul de care dispui pentru constructia unei cabane Aframe?
În comparație cu o cabană standard, constructia unei cabane Aframe este o opțiune prietenoasă cu bugetul, deoarece necesită mai puține materiale și astfel procesul construirii este mai scurt.
E de la sine înțeles că bugetul pentru construirea unei cabane AFrame depinde de câțiva factori principali: dacă deții sau nu terenul, care tip de proiect AFrame îl alegi, zona în care construiești, ce fel de materiale vei alege și echipa de constructori cu care vei alege să lucrezi.
Cea mai simplă variantă de a stabili punctul de pornire legat de buget ar fi să discuți cu unul dintre clienții noștri existenți și să afli de la el cum a pus cap la cap lucrurile pentru a-și finaliza proiectul.
Dacă dorești să faci acest lucru, îți stăm oricând la dispoziție.
2. Unde anume vrei să construiești cabana tip A?
Pentru constructia unei cabane Aframe ai nevoie de o bucată de teren. Dacă îl deții deja și crezi că se potrivește cu o cabană AFrame, ei bine, te numeri printre norocoși.
Aici lucrurile au de-a face mai mult cu ce sacrificii ești dispus să faci în privința peisajului pe care îl vei contempla oridecâte ori vei privi pe fereastră.
Ai așadar următoarele 2 opțiuni:
A. Deții un teren suficient de mare într-o zonă compatibilă cu ideea de cabană AFrame.
În acest caz, trebuie doar să te asiguri că terenul este suficient de mare pentru amplasarea construcției și pregătit pentru a se construi pe el (curățat, amenajat, îngrădit, etc.)
B. Nu deții încă un teren și ești dispus să îl cauți.
Dacă ești în această situație, recomandarea noastră este să alegi un loc de care te vei putea bucura din plin:
- să fie înconjurat de natură
- cu un peisaj cât mai pitoresc
- cu acces pentru mașină
- cu posibilitatea conectării la rețeaua de electricitate – asta în cazul în care nu vrei să folosești surse alternative de energie.
Doar în treacăt aici, am aminti că ar trebui să te asiguri în prealabil că zona nu prezintă risc de alunecări de teren – dacă terenul se află într-o zonă de deal sau munte – sau inundabilă, în cazul în care terenul se află în lunca unui râu.
Pentru amplasarea propriu-zisă în teren a unei cabane AFrame în funcție de punctele cardinale și expunerea la lumina soarelui, îți recomandăm să discuți direct cu echipa de constructori cu care vei colabora.
În orice caz, și acest detaliu este important și nu trebuie neglijat!
3. De cât teren ai nevoie și cum intenționezi să folosești cabana A?
Vrei să construiești o cabană AFrame de mici dimensiuni sau una mare?
Vrei s-o folosești ocazional, doar tu și partenerul de viață sau ai o familie ceva mai numeroasă?
Te gândești s-o scoți spre închiriere ca sursă suplimentară de venit?
Vrei să începi cu o singură cabană AFrame însă incluzi și posibilitatea ca pe viitor să mai construiești câteva lângă?
Dacă vrei să stabilești de cât teren ai nevoie, va trebui să nu lași nicio piatră neîntoarsă – cum zic americanii – și să găsești răspunsuri la toate aceste întrebări.
Un lucru sigur în privința hotărârii suprafeței terenului pentru o cabană AFrame este că ea va depinde și de zona în care vrei să construiești.
Un teren pe un deal cu fânețe într-o comună din Munții Apuseni va avea un preț diferit față de un teren de dimensiuni similare într-o zonă turistică consacrată de pe Valea Prahovei.
Pe de altă parte, cu cât te vei apropia mai mult de zonele urbane, terenul va fi mai scump.
Cu alte cuvinte, va trebui să-ți faci bine socotelile.
Suprafața finală de care vei avea nevoie depinde de bugetul tău, locație și modelul de cabană AFrame ales – nu neapărat în această ordine.
Revenind la modul în care vei dori să folosești cabana AFrame, trebuie să ții cont de la bun început că pentru a închiria pe viitor o cabană s-ar prea putea să fie nevoie să prevezi nevoia unor amenajări de teren și dotări suplimentare, cum ar fi un spațiu ceva mai generos pentru accesul auto, baie mai mare, o sufragerie mai încăpătoare, etc.
4. Este terenul pe care îl ai compatibil cu tipul de cabana A pe care vrei să o construiești?
Așa cum am amintit deja, pentru a construi o cabană de tip A ai nevoie de un teren construibil, adică intravilan.
Dacă terenul pe care îl deții nu este intravilan, el poate deveni intravilan printr-o procedură anevoioasă și de lungă durată. În plus, acest demers te poate costa destul de mult.
Așadar, e de preferat să te orientezi către un teren care este deja intravilan pentru a evita bătăile de cap și cheltuielile suplimentare.
Practic terenul trebuie să îndeplinească aceleași condiții necesare construirii oricărui tip similar de construcție – acesta trebuie să aibă minim 150 de metri pătrați și minim 8 metri lățime.
Există însă și limitări de ordin tehnic, mai exact geotehnic.
Pentru a determina dacă terenul intravilan pe care dorești să construiești cabana AFrame îndeplinește condițiile necesare, un inginer de la o firmă specializată în astfel de servicii va realiza un studiu.
Mai exact, va fora niște găuri în zone diferite ale terenului și va reține mostre de pământ pe care le va duce la un laborator specializat.
În baza raportului de laborator se emite un document care va cuprinde informații despre adâncimea pânzei freatice, tipul de sol, capacitatea solului de a susține sarcină, etc.
Un alt detaliu pe care trebuie să-l iei în considerare chiar înainte de a face orice alte planuri, este înălțimea de construire a cabanei AFrame.
Documentațiile de urbanism ale terenului vor specifica acest lucru și e de recomandat să le cunoști înainte de a cumpăra terenul respectiv.
Regimul de înălțime va stabili numărul de etaje și înălțimea efectivă a viitoarei construcții, exprimată în metri, deci va condiționa alegerea planului de cabană A-Frame.
Cât privește spațiul dintre viitoarea ta cabană și limitele de proprietate, există detalii specificate în Codul Civil.
De regulă, suprafețele de construit sunt pătrate sau dreptunghiulare iar în situația în care terenul este foarte mic sau îngust, aceste limite legale trebuie urmărite cu strictețe.
Pentru o construcție detașată, de pildă, este nevoie de o retragere de minim 3 metri pe cel puțin una din limitele laterale ale proprietății.
În partea opusă a terenului vei fi obligat să lași o distanță de minim 60 cm, dacă nu există perete de calcan și dacă pe peretele lateral al viitoarei clădiri nu se află nicio fereastră.
Dacă pe acel perete/latură vor exista ferestre, lățimea minimă între limita de proprietate și perete/latură va trebui să fie 1,9 metri.
În limita de proprietate din spatele constructiei unei cabane Aframe, va fi nevoie de o distanță de 5 metri între limita de proprietate și latura respectivă (minim). Iar asta poate varia în funcție de primărie.
De cele mai multe ori nu este nevoie de o retragere față de aliniamentul străzii dar se recomandă minim 5 metri, asta ca să reducă riscul ca pe viitor, odată cu lărgirea străzii – de exemplu – construcția ta să fie prea în stradă, lipită de trotuar.
În orice caz, firma de arhitectură cu care vei colabora îți va oferi toate detaliile de care vei avea nevoie în această privință și în altele, cum ar fi cât la sută din teren îl vei putea folosi propriu-zis pentru a construi.
5. Pe ce structură vreau să construiesc cabana A-Frame?
Întrebarea aceasta este inevitabilă pentru oricine dorește să construiască o cabană A-Frame.
În general, tipul de structură folosit are o pondere mare în costul final al construcției propriu-zise, de aceea factorul financiar este decisiv în alegerea ta.
Cu toate acestea, dacă privim lucrurile într-o perspectivă cât mai lungă, costul inițial al structurii pe care o vei alege pentru cabana ta de tip A nu ar trebui să fie singurul factor de luat în considerare.
Va trebui să te gândești la rezistență în timp, siguranța la incendii, timpul necesar realizării, impactul asupra mediului, etc.
Pentru că designul unei cabane A-frame este unul aparte, trebuie să menționăm, din start, că structura clasică de cărămidă este exclusă.
Cele mai folosite tipuri de structuri de bază folosite până astăzi în construirea caselor, respectiv cabanelor A-frame sunt fie lemnul fie metalul.
Cabana A-frame cu structură din lemn.
Structura din lemn pentru case este folosită de secole. Utilizarea lemnului pentru structurile de rezistență ale caselor este răspândită pe toate continentele.
Printre avantajele de a construi și de a locui într-o casă cu cadre din lemn vom enumera următoarele:
Simplitatea construcției.
Grinzile din lemn, și stâlpii de rezistență pot fi tăiate la dimensiune la fața locului și, spre deosebire de alte materiale de construcție, nu este nevoie de echipamente grele.
Viteza de construcție.
În timp ce structura este, în general, asamblată pe șantier, unele elemente pot fi prefabricate, ceea ce permite un control mai mare al detaliilor și mai puțin timp de construcție comparativ cu construcțiile clasice din beton și cărămidă.
Sustenabilitate.
Clădirile din lemn sunt, spre deosebire de cele din beton și oțel, realizate dintr-o resursă regenerabilă și la îndemână, mai ale în cazul unei cabane A-Frame construită la munte, în inima pădurii.
Beneficiile captării carbonului.
De-a lungul ciclului său de viață, copacii elimină carbonul din aer, dar returnează acest carbon capturat în sol și în atmosferă atunci când, în cele din urmă, se descompun.
Cu toate acestea, atunci când lemnul este folosit la constructia unei cabane Aframe, carbonul rămâne captat, cel puțin atât timp cât clădirea mai stă în picioare.
Izolație.
În comparație cu alte materiale precum sticla, betonul și oțelul, lemnul are o conductivitate termică scăzută – cu alte cuvinte, reține căldura și face ca locuința să fie mai eficientă din punct de vedere energetic.
Îmbunătățirea calității aerului.
Unele studii indică faptul că în clădirile din lemn, calitatea aerului este mai bună, cu mai puține emisii toxice în comparație cu alte materiale de construcție.
Folosirea lemnului pentru structura de bază a viitoarei tale cabane A-Frame prezintă însă și câteva dezavantaje:
Lemnul putrezește
Cu toate că s-au făcut progrese uriașe în tratarea lemnului pentru a-i prelungi durata de viață, acesta rămâne totuși mai expus putrezirii decât betonul. Mucegaiul poate fi, de asemenea, un element de îngrijorare în cazul construcțiilor din lemn, deși poate fi evitat dacă se acordă atenție controlului umidității, etanșării corespunzătoare a ferestrelor și luării altor măsuri preventive.
Limitări structurale.
Lemnul este o alegere excelentă pentru multe case tradiționale și cabane. Cu toate acestea, unele caracteristici de design întâlnite în casele de tip A-Frame, cum ar fi ferestrele mari, pot fi mai dificil de realizat pe structură din lemn.
Riscuri de incendiu.
Aplicarea de substanțe ignifuge și instalarea de sisteme de stingere a incendiilor pot limita riscul de incendii în clădirile cu structură din lemn, însă lemnul – și mai ales lemnul uscat – rămâne unul din elementele cele mai inflamabile.
Cabana A-frame cu structură metalică.
Când vine vorba de construirea unei cabane A-Frame folosind o structură metalică, menționăm câteva avantaje:
Greutatea structurii.
Surprinzător, la o casă cu structură metalică, greutatea totală este de 3 ori mai mică decât la una cu structură din lemn și de 20 de ori mai mică decât în cazul celei din beton și cărămidă.
Acest lucru va influența greutatea la nivelul fundației.
Rezistență la foc
Spre deosebire de structura din lemn, cea de oțel prezintă un risc minim la incendii.
Rezistența fonică
Prin comparație cu lemnul uscat, care are o rezonanță fonică mare, oțelul contribuie la o izolație fonică mult mai bună a locuinței.
Integritatea structurii.
Este foarte posibil ca acum o sută de ani lemnul folosit pentru construcții să fi fost de mult mai bună calitate, asigurând rezistența necesară.
Astăzi însă, lemnul folosit de regulă în construcții nu este de esență tare și nici de calitate superioară.
Structura de metal oferă avantajul rezistenței și integrității, fără a prezenta riscuri de fisuri și deteriorări structurale ulterioare.
Garanție extinsă și valoare
Durata de viață normală a unei case cu structură metalică este de aproximativ 100 de ani.
Acest detaliu se regăsește în garanția construcției, lucru care face ca valoarea casei să fie păstrată pe termen lung.
Impact redus asupra mediului
Dacă se folosește metal pentru structura unei case iar lemnul este folosit cu precădere pentru placările și finisajele interioare, per ansamblu, impactul final asupra mediului înconjurător este mai mic.
6. Ce fundație ai nevoie pentru o cabană Aframe?
Tipul de fundație necesară pentru o cabană A-Frame depinde de tipul terenului pe care aceasta urmează să fie construită.
În urma concluziilor din studiul geotehnic, inginerul constructor va stabili adâncimea de fundare iar tu vei alege tipul de fundație preferat.
Vei avea de ales dintre 3 tipuri de fundații: fundație din beton cu centuri continue, fundație din placă generală din beton monolit și fundație pe piloni.
E bine de știut, de pildă, că fundația pe piloni se pretează pentru casele din lemn – deci și pentru cabanele A-Frame din lemn – și este una dintre cele mai economice opțiuni.
Aceasta este simplu de construit, necesită mai puține lucrări de terasament și relativ o cantitate mai redusă de materiale.
Banii economisiți cu o fundație pe piloni îi poți canaliza, de exemplu, înspre termoizolarea cabanei tale A-Frame, lucru despre care vom vorbi în continuare.
A-Frame Romania oferă servicii de Proiectare, Structură, Arhitectură și Execuție. Contactează-ne cu încredere!
7. Cum vei izola cabana Aframe?
Izolarea termică a unei cabane A-Frame este o operațiune care trebuie luată în calcul indiferent de perioada în care vei folosi cabana.
În plus, dacă o construiești într-o zonă mai înaltă sau chiar de munte, trebuie să te asiguri că izolația pe care o vei alege este de cea mai bună calitate și cea mai eficientă.
Dacă vei alege să folosești cu preponderență lemn pentru structură și placare interioară, ai deja un plus pe care ți-l dă lemnul, el însuși izolator termic.
Cu toate acestea, izolația pe care o vei folosi pentru pereții înclinați ai cabanei A-Frame între materialul folosit la acoperiș și scândura va face toată diferența.
Ceea ce este specific structurilor A-Frame este că, practic, cele două laturi care formează acoperișul sunt și pereții principali ai structurii.
Deci, când vorbim de izolație termică exterioară vorbim de o izolație care în mod normal, este specifică acoperișurilor, din punctul de vedere al integrării și aplicării.
Concret, una dintre cele mai comune variante – utilizată și la majoritatea caselor din lemn – este izolarea cu vată termoizolantă cu o grosime de aproximativ 12 centimetri aplicată pe interior.
Aceasta se aplică cu atenție, astfel încât să se acopere întreaga suprafață.
Peste vata minerală se aplică o folie anticondens din aluminiu. Următorul pas constă în montarea plăcilor de gips-carton și finisarea pereților sau placarea interioară cu lemn, sub formă de lambriuri de diferite dimensiuni.
Vata termoizolantă este cunoscută pentru capacitatea foarte bună de termoizolare și rezistență la umezeală.
În plus, vine în două variante: vată termoizolatoare din sticlă sau vată termoizolatoare bazaltică.
8. Vei folosi ventilație interioară?
În ciuda tuturor aspectelor pozitive ale vieții într-o cabană A-Frame construită cu precădere din lemn, se recomandă ca odată cu construirea ei să se țină cont de aspectul ventilării interioare.
De ce? Pentru că este un aspect de care trebuie să ții cont oricuim, indiferent ce fel de casă construiești, și pentru că locuințele din lemn au nevoie de un plus de ventilație.
Datorită materialelor folosite și structurii în sine s-ar prea putea să nu existe ventilație naturală în clădire, masele de aer să stagneze, și astfel atmosfera din interior să fie afectată negativ.
O primă opțiune, cât se poate de economică, este să te bazezi pe ventilația naturală.
Se recomandă organizarea alimentării cu aer pe partea de nord a nivelului solului, deoarece acolo aerul este mai rece.
Nu este necesar un circuit de admisie în fiecare încăpere. Este suficient să se lase un spațiu de 12-20 mm sub ușile interioare.
Aerul proaspăt va pătrunde liber în toate încăperile și va forța aerul prin hotele montate în prealabil.
Această opțiune are și dezavantajele ei, vizibile mai ales atunci când afară bate vântul cu putere.
O a doua opțiune este, evident, montarea unei instalații de ventilație proiectată special, pentru varianta de plan A-Frame pe care îl vei alege.
O instalație de ventilație îți va oferi avantajul unui control mai atent al cicuitelor de ventilație și al fluxului aerului prin spațiile interioare.
Recomandarea noastră este să consulți un specialist în domeniul instalațiilor de ventilație interioară.
Acesta îți va putea oferi mai multe detalii tehnice în funcție de tipul de cabană AFrame ales și îți va putea face estimările de costuri încă înainte de construire.
9. Cum încălzești o cabană AFrame?
Lemne, curent sau gaz? Oare care din aceste surse de căldură să le folosești pentru încălzirea viitoarei tale cabane A-Frame?
În primul rând, socotelile tale în această privință ar trebui să înceapă cu o estimare a nevoii propriu-zise, mai exact stabilirea volumului de aer pe care va trebui să-l încălzești. În acest scop vei putea folosi un calculator online ca acesta.
În al doilea rând trebuie să ții cont de sursele disponibile în zona în care vei face constructia unei cabane Aframe.
Ești într-o zonă în care te poți conecta la utilități – curent, apă, gaz – sau va trebui să fii independent energetic?
Dacă ești departe de “civilizație” va trebui să te adaptezi și să folosești sursele de căldură care sunt la îndemână acolo.
În cazul în care te poți conecta la utilități, varianta cea mai simplă ar fi să optezi pentru instalație de încălzire pe gaz – cu posibilitatea de a avea chiar un șemineu rustic pe gaz instalat în mijlocul cabanei A-Frame.
Dacă nu te poți conecta la utilități ai varianta unei centrale termice pe lemne – care va presupune, cel mai probabil, construirea unei anexe special pentru asta – sau încălzirea pe bază de curent (centrală pe curent, calorifere electrice, convectoare, etc.)
Varianta cea mai simplă ar fi să alegi să încălzești cabana A-Frame cu lemne, cu ajutorul unei sobe rustice de fontă care poate fi amplasată în zona centrală a cabanei.
Există pe piață multiple variante care permit chiar și conectarea la o rețea de calorifere, aceste sobe fiind proiectate să funcționeze eficient și în siguranță.
Evident, ca și în cazul tipului de fundație, a materialelor folosite, a sistemelor de ventilație, diferitele sisteme de încălzire au avantajele și dezavantajele lor.
Un sistem de încălzire cu centrală pe gaz oferă confortul cel mai mare pe când un sistem clasic, cu sobă pe lemne îți va da de lucru, la propriu, cu tăierea și depozitarea lemnelor de foc, transportul în interior, întreținerea focului dar îți oferă toate senzațiile aparte specifice – mirosul de lemn, auzul lemnelor arzând, privitul focului, etc – lucruri asociate, de regulă, cu “stilul de viață A-Frame”.
Un sistem de încălzire cu calorifere îți permite distribuirea căldurii în mod constant în diferite spații din interiorul cabanei A-Frame și eliberează spațiul de living dar complică oarecum lucrurile și nu se pretează atât de mult pentru folosirile ocazionale ale unei cabane.
Încălzirea pe lemne – cu centrală sau șemineu – poate fi mai facilă însă presupune o implicare mai mare din partea “gazdei” și o atenție sporită la siguranță din partea tuturor.
Concluzie
Acestea au fost 9 întrebări la care trebuie să răspunzi înainte să construiești o cabană AFrame.
În final, nu rămâne decât să-ți urăm mult succes în luarea celor mai bune decizii cu privire la viitoarea ta cabană în formă de A.
Cu siguranță efortul tău va fi răsplătit cu satisfacția de lungă durată pe care o oferă acest tip de cabană.
Nu în ultimul rând, dacă ești interesat de achiziționarea unui plan complet pentru o cabană A-Frame, conceput special pentru români dar și de asistență în găsirea arhitectului, a echipei de constructori și a materialelor necesare, nu ezita să ne contactezi.
Te așteptăm pe pagina de contact.
A-Frame Romania oferă servicii de Proiectare, Structură, Arhitectură și Execuție. Contactează-ne cu încredere!
