Am nevoie de autorizație pentru o casa tip A-frame?

Dacă ai ajuns aici, cu siguranță ești interesat de casele de tip A-frame (autorizatie casa tip A-frame), sau, pe românește, casele în formă de A.

Poate ai auzit de la un prieten sau poate, pur și simplu te-au fermecat fotografiile de pe Pinterest cu aceste case triunghiulare, simple, dar atât de…fotogenice.

Evident, ți-a încolțit în minte ideea că ai putea și tu locui într-o astfel de casă într-o bună zi, chiar aici în România.


Casele de tip A-frame: o alternativă excelentă

Lăsând la o parte trendurile de pe Pinterest și visele cu ochii deschiși, realitatea este că aceste case de tip A-frame le oferă o alternativă excelentă celor care iubesc atât natura cât și confortul unei locuințe configurate după nevoile lor.

Arhitectura minimalistă, funcționalitatea, stilul modern, eficiența energetică și costurile minime sunt doar câteva din avantajele pe care le prezintă o astfel de casă.

Nu e de mirare că interesul pentru casele de tip A-frame în România este în plină creștere. 

Deși simplă ca structură exterioară, casa de tip A-frame oferă o varietate de opțiuni în ce privește amenajarea interioară.

Astfel, o casă de tip A-frame poate fi concepută atât ca o locuință familială, cât și ca locuință de vacanță.

Deși aparent non-conformistă și incompatibilă cu stereotipurile românești, casa de tip A-frame a prins la public iar constructorii din România au răspuns pe măsură adaptându-se cerințelor pieței.

Acest lucru va fi cu siguranță tot mai evident în anii care vor urma.  

Așadar, fie că te interesează o casă A-frame sau o cabană A-frame, de acum ea poate deveni realitate pentru tine și familia ta sau pentru business-ul tău, în cazul în care dorești să o construiești cu scopul de a o închiria într-o zonă turistică din România, așa cum au făcut și alții

Deci, să zicem că ai ajuns în punctul în care îndeplinești toate condițiile pentru a fi proprietar de casă A frame: preferi acest tip de casă, deții terenul, ai mijloacele de a-ți finanța proiectul și nu în ultimul rând ești hotărât să pornești în aventura construirii ei.

De ce-i spunem “aventură“? Pentru că, evident, trăim în România iar drumul construirii unei case poate trece, uneori, prin unele hățișuri legale în care ai nevoie de ghid.


Casele de tip A-frame. Cu sau fără autorizație?

Și acum vine una din întrebările cele mai grele pe care ți le-ai pus în această privință:

Am nevoie de autorizație pentru o casa tip A-frame?

Pentru că vrem să te ajutăm cu un răspuns cât se poate de concis și clar la această întrebare, vom pune lucrurile în cuvinte cât mai simple. 

Răspunsul scurt este DA.

Ai nevoie de autorizație de construire pentru o casă de tip A-frame.

Conform Art. 1, alineatul 2 din Legea 50/1991, actualizată în 2021, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții…Constructiile civile, industriale, inclusiv cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, agricole sau de orice altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, emisă în condițiile prezenței legi, și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor. 

Cu alte cuvinte, orice construcție care nu este pe structură demontabilă, ci are caracter permanent, fundație și se racordează la rețelele de utilități din zonă (electricitate, gaz, apă, canal, etc.), are nevoie de autorizație de construire.


Dacă legea e clară de ce se mai pune această întrebare?

Se spune că acolo unde-i lege nu-i tocmeală.

Și totuși, deși legea e cât se poate de clară, când ești în postura de a construi ceva – în cazul nostru, o casă A-frame – tendința cea mai comună este să te gândești că, nefiind o construcție impunătoare și complexă, nu ai nevoie de autorizație.

Ar fi extraordinar să poți face asta. Doar că nu poți, nu legal. 

Un alt motiv pentru care îți vine, probabil, să citești printre rândurile legii este că ți-ai dori ca și procedura să fie pe atât de simplă pe cum este construcția pe care urmează să o ridici, în  mod special atunci când e vorba de casa tip A, atât de minimalistă.

Din nou, acest lucru este imposibil. Nu designul în sine e cel care determină dacă ai sau nu nevoie de autorizație.


Primul pas în obținerea autorizației de construire a unei case tip A-frame: Găsirea unei firme de proiectare (arhitectură).

Odată ce am făcut lumină asupra problemei autorizației pentru o casă de tip A-frame, rămâne să discutăm, tot pe scurt în acest articol, despre primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a ajunge în posesia mult doritului document și a te putea apuca de treabă. 

Primul pas în demersul de obținere a autorizației pentru o casă de tip A-frame este găsirea unei firme de proiectare, un arhitect/inginer local care să aibă o bună relație cu autoritățile și care să se ocupe de celelalte etape.

El va adapta la teren proiectul tip A-frame, va realiza proiectele de specialitate și va obține toate avizele și autorizațiile necesare. 

O astfel de firmă de proiectare o vei găsi fie pe internet, cu un search pe Google, fie întrebându-ți prietenii și cunoscuții.

De preferat, am zice noi, e să mergi pe calea recomandării. E mult mai bine atunci când cineva de încredere îți poate da referințe bune despre o colaborare reușită avută cu o astfel de firmă. 

A-Frame Romania oferă servicii de Proiectare, Structură, Arhitectură și Execuție. Contactează-ne cu încredere!

www.aframeromania.ro

E bine să știi și că procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcție începe odată ce a fost depusă cererea pentru emiterea certificatului de urbanism.

Aceasta se face la primăria din localitatea unde urmează să construiești.

  • Ulterior emiterii certificatului de urbanism, se vor parcurge următoarele 5 etape:
    • Emiterea avizelor și acordurilor, precum și a actului administrativ al autorității pentru protecția mediului competente
    • Emiterea avizelor și acordurilor, precum și a actului administrativ al autorității pentru protecția mediului competente
    • Elaborarea documentației tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții (proiect de arhitectură, structură de rezistență și instalații, topografic. 
    • Depunerea documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții la autoritatea administrației publice competente; 
    • Emiterea autorizației de construire propriu-zisă.

În final trebuie să menționăm faptul că tot procesul obținerii autorizației de construcție a unei case A-frame poate dura, în medie, între 4 și 6 luni.

Așa că va trebui să te înarmezi cu suficientă răbdare și să folosești acest timp cât mai constructiv posibil, pregătind și alte aspecte ce țin de casa la care visezi.

A-Frame Romania oferă servicii de Proiectare, Structură, Arhitectură și Execuție. Contactează-ne cu încredere!

www.aframeromania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Compare